Uw partner voor uitbesteding van materiaalbewerkingen

Home | Smeden

Smeden

Smeden wordt vooral bij delen gebruikt, die een hoge treksterkte moeten hebben. Waar gieten geen betrouwbare methode is, kan smeedwerk een uitkomst bieden. Een beperking van smeedwerk is, dat men geen kernen kan gebruiken voor het creëren van vormholtes, iets wat bij gieten wel mogelijk is.
Smeden kan in combinatie met verspanen vaak een behoorlijke kostenbesparing opleveren. Door het deel te smeden in de ruwe vorm, bespaart u op materiaal en verspanende arbeid, wat leidt tot een lagere kostprijs.
Wij onderscheiden twee vormen van smeden:

Matrijssmeden

Aan de hand van de gewenste vorm wordt een matrijs gemaakt. De boven- en ondermatrijs bevat samen de vormholte van het product De beide matrijsdelen worden voorzien van oppervlaktebehandelingen om ze hard en slijtvast te maken, om zo een optimaal product en levensduur van de matrijs te garanderen. Het benodigde materiaal voor het vullen van de vormholte wordt berekend inclusief een marge, het materiaal wordt verwarmd tot aan de vloeigrens en op de ondermatrijs geplaatst. Vervolgens slaat de bovenmatrijs één of meerdere malen op de ondermatrijs totdat het materiaal verdeeld is over de matrijs. Na het smeden van het product wordt de kraag (het extra beetje materiaal voor optimale vulling van de matrijs) verwijderd door een pers voorzien van afbraammessen. Hierna kunnen er verdere warmtebehandelingen en/of verspanende bewerkingen plaatsvinden.

Vrij smeden

Het werkstuk wordt door middel van drukbelasting (pers) of stootbelasting (hamer) gevormd. De vorm van werkstuk is niet of slechts gedeeltelijk vastgelegd in het gereedschap, hier zijn geen speciale matrijzen voor benodigd. Het voormateriaal (ingots) worden verwarmd tot aan dat het kneedbaar is, daarna wordt het door middel van mechanische hamers en hydraulische persen in de juiste vorm gedrukt. Wanneer het product de gewenste vorm heeft bereikt kan het, na het ondergaan van warmtebehandeling, verder (cnc) bewerkt worden.

Bij het smeden worden hoofdzakelijk staallegeringen gebruikt. Na het smeden kan het werkstuk verschillende warmtebehandelingen ondergaan om de gewenste sterkte en of hardheid te bereiken. Eventuele nabewerkingen kunnen wij zowel conventioneel als cnc uitvoeren.

Wij hebben verschillende fabrieken in China, India en Pakistan waar wij outsourcing van smeden onderbrengen. Aan de hand van uw tekening, product of wensen kunnen wij u adviseren in productontwerp, materiaalkeuzen en smeedtechniek.

Meer info

Producten

TOS Outsourcing: uw partner op heb gebied van verspanen (conventioneel en CNC draaiwerk en freeswerk), lassen, smeden, gieten (metaal en kunststof), extruderen, vervormen, scheiden, conserveren en assembleren van grote en kleine series.